Llinars del Vallès recupera una tradició centenària.

Després de més d'un segle, el ball de bastons torna a la població del Vallès Oriental.

Entre els darrers mesos del 2016 i principis del 2017 s'ha dut a terme una recerca històrica sobre partitures, indumentària, tipologies de dansa i altres aspectes de gran importància sobre l'existència del ball de bastons a la vila de Llinars.

Per recuperar aquest ball popular s'ha creat una delegació a la Colla Giola, entitat que va recuperar el ball de gitanes a la localitat i que compta amb més de 25 anys de trajectòria on han omplert la plaça amb aquest ball tradicional cada diumenge de Carnestoltes.

El retorn del ball de bastons serà presentada en el transcurs de la Festa Major d'enguany que se celebra entre els dies 7 i 11 de Setembre. El ball de bastons serà així incorporat al seguici festiu de la població on el podrem veure per primera vegada el dia 7.

Els assajos començaran aquest mes de Juny, la intenció principal és recuperar amb el màxim rigor històric aquesta tradició, és per això que la música serà interpretada a ritme de flabiol i tamborí com ja es feia antigament.

De la recerca que s'ha realitzat s'han extret dues partitures pròpies del ball de bastons de Llinars del Vallès, les quals donaran ritme a dos dels balls del grup. Un altre dels elements amb el qual s'ha estat molt rigorós és el vestuari que lluiran els balladors, els colors principals de la indumentària seran el blau i el groc, colors de l'escut i bandera del poble. La confecció anirà a càrrec de Guillem Amorós al taller Folk al Biaix. També s'ha creat un escut i una imatge corporativa amb el qual s'identificarà el ball, la seva creació ha estat a càrrec del dissenyador local Agustí Ors.

Per estar al dia de totes les novetats es pot seguir el grup a través de les xarxes socials, Facebook: Ball de bastons Llinars del Vallès, Instagram: @bdbastonsllinars i a la pàgina web: http://balldebastons.gitanesdellinars.cat